• 11 vragen aan Marco v Loon

Elf vragen aan… Marco van Loon

DEN BOSCH – Een meer dan bekende naam uit onze regio is die van Marco ‘Cis‘ van Loon. De voormalig topschutter van BVV, die als speler ook in België furore maakte, is tegenwoordig alweer een hele tijd actief als trainer. Eerst jarenlang bij BVV, maar dat is inmiddels een gesloten boek. Sinds vorig seizoen is Jan van Arckel de club waar hij zich voor inzet.

Naam: Marco van Loon.
    Geboren: 05 oktober 1966.
    Club(s): Als speler in de jeugd van OSC begonnen, toen op 14-jarige leeftijd naar BVV gegaan. Daar verschillende jaren in het eerste elftal gespeeld, met tussendoor uitstapjes naar België. Twee keer bij Looi Sport, waar ik met 38 goals topscorer van België werd, daarna naar Westerlo, waar ik 4 jaar gezeten heb en gepromoveerd ben naar de hoogste klasse van België. Ik was ook topscorer in de nacompetitie met 7 goals. Na een jaar bij Geel en een jaar bij Diest was het klaar. Maar toen ik terugkeerde bij m’n ouwe club BVV brak ik na 6 wedstrijden scheen- en kuitbeen. Toen ben ik gestopt als speler en het trainingsvak ingegaan. Vijf jaar BVV 2, daarna 3 jaar BVV 1, gevolgd door 7/8 jaar BVV zaterdag 1, 2 jaar TGG zaterdag 1 en nu al twee jaar Jan van Arckel, waar ik het fantastisch naar mijn zin heb.
    Positie: Vroeger voorin, tegenwoordig op de bank als coach.
    Dagelijks leven: Getrouwd met Wilma en we hebben samen twee kids: Calvin (20) en Bo (17). Ik werk bij Reinier van Arkel als chauffeur.

1. Sterkste/zwakste punt: Als speler scoorde ik makkelijk en was ik supersnel. Mijn minpunt was dat ik teveel praatte in het veld. Mijn pluspunt als trainer is de omgang met de spelers. Ik sta in de groep, maar kan ook afstand nemen als het moet. Minpunt is nog steeds het praten.
    2. Kunst- of natuurgras: Als speler op gewoon gras, als trainer op kunstgras. Heerlijk om dan training te geven. De bal gaat altijd goed, zeker in het positiespel loopt het dan lekker. Dat is toch anders op gewoon gras, zeker als het veld hobbelig is.
    3. Kleur voetbalschoenen: Altijd zwart gedragen.
    4. Mooiste tenue en sportpark: Het sportpark van Nuenen vond ik wel heel interessant. Waarom? Ik kwam daar voor het eerst en het zag er zó mooi uit, mooie uitstraling heeft het. Het tenue van Jan van Arckel vind ik wel iets hebben. Niet omdat ik er nu zit als trainer, ik vind het gewoon mooi.
    5. Mooiste voetbalmoment: Dat is voor mij de promotie met BVV. We zijn drie keer kampioen geworden, hebben twee keer de bekerfinale gewonnen, één keer verloren en zijn één keer bekerkampioen van heel Nederland gewonnen. De promotie met Westerlo, via de nacompetitie, naar de hoogste klasse in België was ook geweldig. Wat een feest was dat daar. Ik ben daar toen drie dagen gebleven met maatje Coen Burg.
    6. Dieptepunt/grootste blunder: Dat we met het zaterdagteam bij BVV mochten terugkomen, maar daar toch een streep doorheen werd gezet. We waren er al tien weken aan het trainen, maar kregen toen – twee weken voor de overschrijving – te horen: het gaat niet door, want de sponsoren willen het niet. Lau Kerkhof ontving ons eerder nog met grote vreugde, maar toen de twee hoofdsponsoren zeiden te stoppen wanneer wij terugkwamen, praatte hij ineens ook anders. BVV is voor mij een gesloten boek. Daar heb je dan een jaar 36, 37 gezeten en alles voor de club gedaan… Ik ben er klaar mee.
    7. Opvallendste teamgenoot: Frank Kusters. Na elke uitwedstrijd hield hij op de terugweg een analyse over de wedstrijd die we net gespeeld hadden. We lagen in een deuk, hij kon dat zo goed vertellen, met ook zijn eigen fantasie erbij. Schitterend.
    8. Voetbalhumor: Nummer één voor mij is wat Bobby Schoonens deed voor en tijdens de wedstrijd. Dat was om je kapot te lachen. Voorbeeld: een string aantrekken van snoep en zo voor het raam van de kantine staan en door de kleedkamer lopen. En op het veld had ie ook een keer een string aan, maar dan iets anders dan snoep… meer extreem, als je snapt wat ik bedoel. We lagen ook echt dubbel met hem, prachtig mens.
    9. Wat wil je nog bereiken: Dat vind ik niet zo belangrijk meer. Wat ik wel belangrijk vind, op dit moment, is de gasten bij Jan van Arckel beter te maken en er een stabiele vierdeklasser van te maken. En dat we een keer de nacompetitie kunnen halen, wat dit jaar al bijna gelukt is.
    10. Beste speler uit de regio: Dat zijn er meerderen, zeker omdat ik van hun voetbal houd: Joep van der Heijden, Younes Hadouir en Arda Havar. In onze klasse vind ik Jeroen de Groot er bovenuit springen. Hij kan nog beter. Als ie meer met voetbal bezig is en niet met randzaken, heeft ie nog meer waarde voor het team.
    11. Opvallendste regioclub: De clubs die er bovenuit springen dit jaar waren CHC, Real Lunet en ik vind ook mijn eigen team. Vorig jaar nog vierde geworden in de 5e klasse, via de nacompetitie op de laatste dag gepromoveerd, en dit jaar de 7e plaats. Linkerrijtje en bijna nacompetitie gehaald, dus hebben die gasten het goed gedaan met allemaal eigen jongens uit Ammerzoden. Dat kunnen weinig clubs zeggen.